You are currently viewing Babeczki bananowe ze śliwkami i cynamonem

Babeczki bananowe ze śliwkami i cynamonem

Kilka dni temu w storiskach pokazałam Polę samodzielnie robiącą muffinki ze śliwkami. Moja pomoc ograniczyła się do rozbicia jajka i obsługi piekarnika. Zapytałam, czy chcecie przepis. Chcieliście, to proszę. Jest to nic innego, jak przepis na chlebek bananowy, tylko upieczony w foremkach do muffinów. Gwarantuje, że zapach unoszący się podczas pieczenia jest obłędny. Dzięki bananom ciasto jest wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Szczegóły

Porcje

12 muffinek

Przygotowanie

5 minut

Pieczenie

30 minut

Kalorie

kto by to liczył 😉

Składniki

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany

  • 1 jajko (L)

  • 0,5 szkl. brązowego cukru (może być też zwykły)

  • 75g miękkiego masła (tak trochę mniej niż pół kostki)

  • 1,5 szkl. mąki

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 6 śliwek

Przepis

  • Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Banany obrać i rozgnieść widelcem w dużej misce.
  • Dodać pozostałe składniki. Wymieszać (nie musi nawet być dokładnie). Do formy na muffiny (12 miejsc) włożyć papilotki i rozłożyć równomiernie ciasto. Do każdej muffinki wcisnąć połówkę śliwki.
  • Piec 30 minut w temp. 180°C bez termoobiegu. W zależności od piekarnika i wilgotności powietrza czas może się delikatnie różnić. Najlepiej sprawdzić, czy babeczki są już gotowe wbijając w nie drewnianą wykałaczkę. Gdy po wyjęciu nie jest oklejona surowym ciastem, muffinki są gotowe.
  • Zamiast babeczek z ciasta można upiec klasyczny chlebek bananowy. Wystarczy ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Uwielbiam z figami.
chlebek bananowy

Nie wiem, jak Wy, ale ja niemal wszystko w kuchni robię z dziećmi. Pola uwielbia piec. Te babeczki robi całkowicie sama 🙂 Zjada również niemal sama:

Dodaj komentarz