Ania,  Kuchnia

Przepis na idealne drożdżówki z serem

Szczegóły

Porcje

6 osób

Przygotowanie

ok. 2 godziny

Pieczenie

25 minut

Kalorie

Kto by to liczył?

Składniki

  • 2 jajka

  • 1/2 kostki masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • około 350 g mąki typ 450

  • 1/2 szklanki mleka

  • opakowanie drożdży instant

  • Nadzienie serowe
  • 400 g twarogu

  • 1 jajko

  • cukier według uznania

  • Wierzch
  • jajko do posmarowania

  • 2 łyżeczki mąki

  • łyżeczka masła

  • łyżeczka cukru

Przepis

  • Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać robotem około 15 minut, tak by ciasto odchodziło od ścianek misy, a uciśnięte palcem sprężyście wracało do poprzedniego kształtu. Można również wyrobić ręcznie, ale zajmie to pewnie dużo więcej czasu. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dodać więcej mąki. Jeżeli za gęste – odrobinę mleka. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Na początku wyrabiania będzie się mocno kleić. Pozostawić do wyrośnięcia – powinno potroić swoją objętość.
  • Twaróg rozkruszyć widelcem i utrzeć z jajkiem i cukrem. Rozwałkować wyrośnięte ciasto na grubość 3-5 milimetrów. Na cieście rozsmarować masę serową i zwinąć całość w rulon. Pokroić go pod kątem na 12 równych porcji.
  • Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, tak aby nie stykały się ze sobą. Ja musiałam piec na dwa razy, bo na jednej blaszce moje drożdżówki się nie zmieściły. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką (mąkę, masło i cukier wyrobić, aż powstaną grudki). Zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu (góra-dół). Na dnie umieścić płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Będzie ona parować podczas pieczenia i nasze bułeczki będą dzięki temu miękkie i wilgotne. Do rozgrzanego piekarnika wstawić blachę z bułeczkami. Piec około 25 minut, aż drożdżówki się zarumienią.

Cała tajemnica ciasta drożdżowego opiera się na trzech szczegółach. Pierwszy to mąka – musi być jak najdrobniejsza. Używam typu 450, a czasem 405. Wpadłam na to szukając idealnego przepisu na włoską panettone. Drugi – czas wyrabiania. Im dłuższy, tym więcej glutenu się uwalnia z cząstek mąki, a ciasto dzięki temu robi się bardziej sprężyste. Trzeci, najważniejszy, to naczynie z wodą w piekarniku. Nigdy nie mogłam pojąć, dlaczego drożdżówki z cukierni są zawsze takie mięciutkie, a moje mają suchą skórkę i szybko robią się nieświeże. Aż wpadłam na pomysł pieczenia z wodą – tak, jak robi się to przy pieczeniu w domu niektórych chlebów. To był strzał w dziesiątkę!

Właściwie nie ma znaczenia z jakiego przepisu skorzystacie – stosując trzy powyższe zasady, Wasze ciasta drożdżowe zawsze będą idealne.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *