ciasto kakaowe, murzynek
Ania,  Kuchnia,  Wychowanie

Szybkie ciasto kakaowo-cynamonowe

Lata dziewięćdziesiąte, godzina dwudziesta druga, niedziela. Mój tata wchodzi do kuchni i ze zdziwieniem stwierdza, że moja mama, która chwilę wcześniej wróciła od sąsiadki, zabiera się za ciasto. “Przecież mamy tylko jedno jajko!” mówi tata.

“Do tego ciasta wystarczy!” – odpowiada mama.

Kilka lat później, na wakacjach u cioci, mój czteroletni brat koniecznie chce by ciocia zrobiła mu ciasto i recytuje przepis. Ciocia tłumaczy i tłumaczy, że z jednego jajka nie wyjdzie. Żeby mu to udowodnić postępuje według przepisu. Ciasto się udaje.

To tyle rodzinnych opowieści. Aaaa, ja robię z podwójnej porcji, stąd dwa jajka. I dodaję owoce.

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl oleju
  • 4 łyżki dżemu (u nas żurawina)
  • 1 szkl cukru
  • 4 szkl mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni.Wszystkie składniki – poza owocami – wrzucamy do miski/garnka i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce.

Pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.

Filmik z robienia ciasta z małym dzieckiem:

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *