Ania,  Kuchnia,  Wychowanie

Dziecinnie proste ciasteczka!

Z tymi ciasteczkami poradzi sobie nawet małe dziecko. U nas stanowią awaryjną opcję w dwóch sytuacjach. Pierwsza z nich to: “mamooooo, chce mi się coś dobrego”, druga: “Nudziii mi się”. Przepis jest doskonały, bo proces przygotowań trwa dosłownie 10 minut, a do tego ciastka obłędnie smakują. I jeszcze jedno – dzięki zmianie dodatków nigdy się nie znudzą.

Składniki

  • 1 jajko w rozmiarze L

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • tabliczka pokrojonej na kawałki czekolady

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mąki

wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Ciasto powinno przypominać plastelinę. Jeżeli jest zbyt płynne można dodać mąki, a gdy zbyt twarde – odrobiny masła.
  • Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika ciastka łatwo się rozpadają, ale wystarczy poczekać kilka minut i stają się zwarte i chrupiące.

A jak wygląda przygotowanie tych ciastek razem z dzieckiem? O tak:

4 komentarze

  • Avatar
    Muffka

    Pozdrawiam serdecznie i pytam od razu czy konieczne jest to masło orzechowe??? Młody możliwe że ma alergie na orzechy i tak się zastanawiam czym by to masło orzechowe zastąpić? A ciacha kuszą niemożliwie…. Dzięki z góry za odpowiedź.

    • Avatar
      Ania

      zawsze robimy z masłem. Ale zastanawiam się, czy gdyby zrobić coś na kształt masła orzechowego, czyli masło… kokosowe? Olej kokosowy zblendować z wiórkami… Muszę spróbować 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *