brytfanka z kurczakiem zapieczonym w maśle orzechowym z pesto
Ania,  Kuchnia

Obiad w 15 minut – kurczak zapieczony w maśle orzechowym z pesto i brokułami.

Duża rodzina, to dużo jedzenia. Wiecie, że miesięcznie zjadamy około 40 kilogramów owoców? Do tego około 70 opakowań serków homogenizowanych i jogurtów. Kartonów mleka, kilogramów kasz i mąki nawet nie jestem w stanie zliczyć. O! I co najmniej 120 jajek 😉 Ale tylko 5 kilogramów ziemniaków.

Dużo jedzenia, to dużo gotowania. A u nas codziennie jest dwudaniowy obiad. I nie korzystam z półproduktów. Jeśli pierogi czy pyzy, to tylko samodzielnie lepione. Wymagające pracy obiady zostawiam sobie na weekendy albo rozkładam ich robienie w czasie. Na co dzień przygotowuję smakołyki, które nie wymagają ode mnie dłuższej niż piętnastominutowa obecności w kuchni. Piętnaście minut na jedno danie. Dlatego jemy tak mało ziemniaków – ich obieranie to strata czasu.

W związku z powyższym przychodzę tutaj z przepisem na szybki obiad. Właściwie to zapisuję go dla samej siebie. Bo wyszło pyszne, chociaż wygląda średnio. Podejrzewam, że dla niektórych łączenie włoskiego pesto z azjatyckim sosem sojowym jest zbrodnią, jednak ja kulinarnym konwenansom mówię stanowcze “nie”!

Szczegóły

Porcje

4 osoby

Czas przygotowania

15 minut

Pieczenie

1 godzina

Kalorie

w cholerę i ciut ciut

Składniki

  • opakowanie makaronu

  • 400 g mięsa z uda kurczaka (mrożonego)

  • opakowanie mrożonych brokułów

  • cebula

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki masła orzechowego “crunchy”

  • 3 łyżki zielonego pesto

  • 1 łyżeczka soli

  • łyżka sosu sojowego

  • 3 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Przepis

  • Włączyłam piekarnik, żeby rozgrzał się do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu).
  • Zamrożonego kurczaka włożyłam do mikrofalówki na 30 sekund, aby dało się go pokroić. Następnie pokroiłam na dość duże kawałki (o boku 4-5 cm). Cebulę tak samo. Właściwie ciachnęłam ją ze trzy razy i rękami oddzieliłam warstwy.
  • Z wymieszania pozostałych składników powstał sos do którego wrzuciłam kurczaka, brokuły i cebulę. Wszystko wybełtałam i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam godzinę. Można zrobić ze świeżego kurczaka, ale wtedy pieczenie będzie trwało krócej i należy sprawdzać. W ogóle polecam sprawdzanie pieczonego dania od czasu do czasu 😉
  • Tuż przed wyjęciem z piekarnika ugotowałam makaron według przepisu na opakowaniu.
  • Nałożyłam porcję makaronu na talerz. Do tego porcję kurczaka. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *